Bloemen in het Frans Halsmuseum voorjaar 2015

29

Mrt 2015

Dit voorjaar slaat de ‘bloemengekte’ toe in het Frans Hals Museum. Van 20 maart tot en met 17 mei zijn de zalen en gangen van het museum versierd met verse bloemboeketten en andere bloemsierkunst in speciaal ontworpen bloemenvazen en passende antieke potten. Naast deze bloemenpracht ligt de focus in de presentatie op bloemen in de Gouden Eeuw. De bezoeker kan, naast prachtige bloemstillevens, een authentiek Tulpenboek bewonderen met werk van de beroemde schilder Judith Leyster. Aan de hand van enkele schilderijen en prenten wordt het verhaal verteld van de 17e eeuwse bloemengekte: de ‘tulpomania’, de waanzinnig gestegen vraag naar tulpenbollen, waardoor de bol zijn gewicht letterlijk in goud waard werd.

Het hele jaar door zijn er in het Frans Hals Museum bloemen te vinden op schilderijen, tegeltjes, behang en andere kunstvoorwerpen, maar in deze tijd van het jaar zijn ze er ook in het echt! De vrijwilligers van de Vrienden van het museum fleuren het museum op met tulpen, narcissen, hyacinten en andere voorjaarsbloemen. Zij gebruiken hiervoor diverse vazen uit de collectie van kunstenaars als Bernard Heesen, Jan van de Vaart, Piet Hein Eek en Bert Frijns.

Geopend: ‘Bloemengekte’ in het Frans Hals Museum met prachtige boeketten in de museumzalen en een kleine presentatie over de tulpengekte in de 17e eeuw. T/m 17 mei genieten!

                                                                                        foto van Frans Hals Museum.
   foto van Frans Hals Museum.

 

Tulpomania voorjaar 2015

29

Mrt 2015

Tulpomania nieuw in Haarlem

HAARLEM – De Tulpomania tour is nieuw in Haarlem; een reis door de tijd van de Haarlemse bloemengekte. Haarlem Marketing heeft zich laten inspireren door de Tulpenmanie in de Gouden Eeuw voor een unieke samenwerking met Keukenhof, Frans Hals Museum en Jopenbier.
Deze vier partijen samen staan garant voor de Tulpomania belevings tour, die de bezoeker meeneemt in het fascinerende verhaal van de tulpenmanie die in de Gouden Eeuw heerste. In Haarlem, het centrum van de tulpenhandel, waren tulpen in de 17e eeuw waanzinnig populair. De prijzen stegen tot ongekende hoogten, speculeren was niet van de lucht. Grote winsten en grote verliezen waren het gevolg. Bij een bezoek aan bierbrouwerij de Jopenkerk en een wandeling door de Haarlemse binnenstad komt de Gouden Eeuw weer tot leven. In zowel het Frans Hals Museum als de Keukenhof krijgen de bezoekers prachtige verse bloemen te zien naast presentaties over de tulpenmanie in de 17e eeuw, het fascinerende verhaal van de tulpenwindhandel.

Tulpenmanie

In het begin van de 17e eeuw waren tulpen in Nederland een exclusief en vooral schaars statussymbool. De trage vermeerdering van tulpenbollen tegenover een grote vraag leidde tot een wilde speculatie in bollen ‘tulpengekte’, waarbij prijzen explosief stegen tot tienduizenden euro’s per bol. Voor dat bedrag kon je een heel grachtenpand kopen. Op zekere dag kwam er een abrupt einde aan de windhandel, maar de tulpenhandel overleefde.

Keukenhof

Keukenhof is dé plek om deze lente te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen, hyacinten en andere bolbloemen. Een dag vol beleving die u niet snel zult vergeten. DeTulpomania tentoonstelling is een interactieve expositie in het nieuwe Juliana paviljoen in Keukenhof die het indrukwekkende verhaal van de tulp vertelt. Van zijn herkomst uit Azië, zijn oriëntaalse reis via Turkije naar Nederland en de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw. Naast de boeiende geschiedenis van de tulp, geeft de tentoonstelling ook inzicht in de hedendaagse tulpenteelt.

Frans Hals Museum

Tijdens het Keukenhof-seizoen slaat de ‘bloemengekte’ toe in het Frans Hals Museum. De zalen zijn versierd met bloemboeketten in speciale bloemenvazen en antieke tulpenvazen. Verder maakt de bezoeker kennis met de beroemde schilders uit de Gouden Eeuw, het leven in die tijd en de bijzondere betekenis die bloemen daarin hebben. Originele schilderijen die de tulpenmanie bespotten vormen de climax van de tentoonstelling.

Jopenkerk

Jopen heeft de eeuwenoude Haarlemse brouwtraditie in ere hersteld. Een voormalige kerk in het centrum van Haarlem is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij en Grand café. In oude archieven heeft Jopen een receptuur teruggevonden van een bier uit de 17e eeuw. Dit verfrissende bier heeft Jopenbier heel toepasselijk tot Tulpomania gedoopt als herinnering aan het Haarlem van de Gouden Eeuw. Met dit historische bier ontdekt u dus zelfs de smaak van de Tulpomania.
Al deze ingrediënten samen vormen de Tulpomania belevingstour. Er bestaat ook de mogelijkheid om een overnachting in een van de Haarlemse hotels aan dit arrangement te koppelen. Voor informatie en boekingen, mailinfo@haarlemmarketing.nl of kijk op www.haarlem.nl.

Fleur d’Amour

26

Sep 2014

Dit is een bloemrijk evenement waar ieder bloemenliefhebber van zal genieten…!!

Fleuramour

Het kasteel van Alden Biesen wordt van 26 tot 29 september ondergedompeld in het ware bloemenspektakel van Fleuramour. Niet minder dan 35 kamers en vertrekken worden met bloemen gedecoreerd door meer dan honderd designers uit binnen- en buitenland. Na een maandenlange voorbereiding, zullen de floristen hun creaties ter plaatse gedurende drie dagen opbouwen door gebruik te maken van meer dan honderdduizend bloemen. Mis deze unieke kans niet om de prachtige binnenplaats en het interieur van het kasteel en de kerk gehuld in een bloemenkleed, te bezichtigen.

d5374a27b8e503a8a68bd94d6e23567f

kerk

Rozenweekend 13-15 juni 2014 Historische Tuin Aalsmeer

13

Jun 2014

Vanaf 13 juni tot en met 15 juni staat de Historische Tuin helemaal in het teken van de roos. Naast onze oude rozen, is er een keuring van de allernieuwste snijrozen, bij een gebracht door diverse veredelaars. Onder de naam Roooz wordt op deze manier het nieuwste van het nieuwste van de snijrozenteelt gepresenteerd. Op deze manier is de cirkel van de rozenteelt weer helemaal rond.  Vrijdag de 13e is de Tuin geopend van 10.00 tot 16.30 uur en op zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag en zondag zijn er weer speciale rozenveilingen om 15.00 uur.

De rozenshow is echt een bezoekje waard, maar de tuin is ook een prachtig “levend monument”.

 

2014_05090001              2014_05090002

1-27 April 2014 Bloemenpracht en tulpenvazen Frans Halsmuseum

1

Apr 2014

 

 

fh8           fh11             fh14

Als een van de vrienden van het Frans Halsmuseum in Haarlem ben  ik in de gelegenheid om met een “bloementeam” een maand lang de tulpenvazen van het museum te arrangeren. Een geweldige uitdaging en een prachtige ervaring. Mijn kunsthistorische achtergrond kan ik nu combineren met de liefde voor bloemen!

 

Redactioneel stukje lokale media

10

Jan 2014

Foto voor Het Laatste Hoofdstuk

Met gevoel voor mensen en bloemen

Dit jaar is Marie-Fleurie Bloemenatelier in Heemstede gestart. Eigenaresse  is Maria van Niel. Zij is opgegroeid in de Bollenstreek en het is  dus niet verwonderlijk  dat zij van jongs af aan affiniteit met bloemen heeft gehad. De schoonheid  van bloemen is het uitgangspunt van alle bloemenarrangementen.

Na dienstverlenende functies in de luchtvaart en de zorg, was de tijd rijp om haar andere passie, die voor bloemen , professioneel te gaan ontwikkelen. Na een erkende vakopleiding mag zij zich bloemenarrangeur noemen.

Als kunsthistorica  kan zij begrippen als harmonie, stijlenleer, verhoudingen  toepassen in haar bloemcreaties. Met  oog voor detail komt de liefelijkheid  van iedere bloem tot zijn recht. Stijlvol, eigentijds en kwaliteit  zijn kernbegrippen. Ook de symbolische waarde van bloemen spelen een rol.

Natuurlijk kunt u voor al uw  bloemenwensen terecht bij Marie-Fleurie Bloemenatelier. Haar specialisme is het vervaardigen van  rouwbloemwerk en symphatiebloemstukken. Levenservaring en inlevingsvermogen maken verschil  als je in een emotioneel verdrietige periode, met elkaar in contact komt.  Maria van Niel neemt de tijd om, desgewenst bij u thuis,  om met behulp van inspiratieboeken  samen tot een persoonlijke invulling van de bloemenwensen te komen.

Ook bestaat de mogelijkheid om in het atelier, als familie van de overledene,  samen  een prachtig bloemstuk te maken. Alle gewenste materialen zijn  aanwezig om onder deskundige leiding, verwerkt te worden.   Soms is dit voor mensen  een mooie manier om iets te kunnen doen voor de overledene. Concreet bezig zijn, in een warme sfeer,  wordt als troostrijk ervaren en helpt  een stukje op weg in de rouwverwerking.

Maria van Niel: “Ik ervaar het steeds weer als heel bijzonder, dat ondanks de droevige omstandigheden, mensen blij zijn dat ze hun gevoel kunnen uiten met bloemen. Door rekening te houden met persoonlijke voorkeuren van de overledene en de naasten wordt het altijd een bijzondere creatie. Met tijd en  aandacht voor de nabestaanden; zij moeten immers verder. ”

 

Nieuws

2

Okt 2013

Deze prachtige tentoonstelling is tot 1 december te zien in het Westfriesmuseum in Hoorn, een aanrader!

De intrigerende fotografische bloemstillevens van Bas Meeuws

Werk van Bas Meeuws