Verzorgingstips

Verse snijbloemen zijn net als mensen. Bloemen hebben water, voeding en liefde nodig, om volledig tot bloei te komen.

Tips voor de verzorging van snijbloemen

Als bloemen niet juist worden behandeld, dan blijven ze niet lang mooi. Knoppen verdrogen of vallen af. De bloem komt niet open, verkleurt voortijdig of gaat hangen. Het blad wordt dan snel geel of valt af. Zorg ervoor, dat de bloemen tijdens het vervoer niet beschadigd raken of blootgesteld worden aan grote temperatuurverschillen. Gebruik altijd schone vazen. Doe hierin koud leidingwater, dat wordt vermengd met de juiste dosering snijbloemenvoeding.

Snij ca. 2 cm van de steel schuin af, vlak voordat u de bloemen in de vaas plaatst. Doe dit met een scherp mes. Verwijder altijd overtollig blad.

Knippen met een snoeischaar beschadigt de steel en daardoor kan deze nauwelijks meer water opnemen. Schraap nooit de stelen kaal, breek ze niet af en sla ze ook niet plat, snij ze niet in de lengte in. Plaats direct na het afsnijden de bloemen in de vaas.

Insnijden

Insnijden

Snoeien

Snoeien

Platslaan

Platslaan

Snijden

Snijden

Snij bij bolgewassen het witte ondereind van de steel af (behalve bij de hyacint). Bij de hyacint moet het onderste bolbodem deel aan de steel blijven. Snij bij een houtige steel 5 á 10 cm. van de steel schuin af. Warm water ( ongeveer 30 graden) wordt door houtige soorten gemakkelijker opgenomen.

Zet de bloemen niet op de tocht, niet in de zon en niet boven de verwarming. Door blootstelling aan gassen en ethyleen krimpen veel bloemen of laten ze blad vallen. Ethyleen ontstaat bijvoorbeeld door sterk geurend fruit.

Vuil water met daarin veel bacteriën is dodelijk voor alle bloemen. Het is dan ook aan te raden de bloemen om de drie of vier dagen schoon water te geven met snijbloemenvoeding. Geef uw vaas bloemen of het bloemstuk elke dag water. Vul een bloemstuk altijd direct na ontvangst bij met water.

Glazen vazen zijn ideaal voor bloemen, omdat de waterstand en de kwaliteit van het water gemakkelijk kan worden gecontroleerd. Ook het schoonmaken is door de gladde structuur gemakkelijk. Indien u een universele Chrysal gebruikt kunt u alle bloemen combineren. Zet vazen na gebruik op de kop weg, zodat ze schoon en droog blijven.

Wij wensen u veel bloemenvreugde en als u naar aanleiding van deze tips nog vragen heeft, beantwoorden wij die graag.